Stedelijke ontwikkeling – projecten

 

 

Tijdelijke buurtkamer Herman Hellingplantsoen. In opdracht van de gemeente Amsterdam heeft van Amerongen RO het proces op zich genomen van het ontwerp, vergunning en realisatie van deze ontmoetingsplek.
Binnen 6 maanden tijd is in samenspraak met de buurt en diverse gemeenteafdelingen een ontwerp, vergunning en de realisatie tot stand gekomen. Het gebouwtje is volledig gemaakt van hergebruikte materialen. Samen met Zorgwinkel Handvaardig is alles geprefabriceerd in Dwingeloo. De modules zijn op transport gegaan en op de locatie zelf afgebouwd.

Buurtbewoners hebben een belangrijke stem in de programmering van de activiteiten en bijeenkomsten. Stichting Eigenwijks neemt de exploitatie voor haar rekening en Stichting Periscoop begeleidt de programmering en activiteiten.

 

 

Kaap West – Lunch & Diner In opdracht van Van Amerongen RO heeft Amsterdam Nieuw-West er sinds juni 2020 een bijzondere ontmoetingsplek bij gekregen. Kaap West genaamd, een nieuw horecapaviljoen pal aan de Sloterplas. Gelegen aan de zuidwest oever nabij winkelcentrum Osdorp. Bij Kaap West zit je in een fraaie groene omgeving. Hier geniet je niet alleen van heerlijke koffie, drankjes, lunch en diner maar zeker ook van het weidse uitzicht over het water. Bij Kaap West waan je je op een andere plek, maar toch zit je midden in de dynamiek van Amsterdam. Voor reserveringen en meer informatie kijk op www.kaap-west.nl. Het paviljoen heeft een open karakter vanwege de grote glazen puien. Belangrijk uitgangspunt is dat het ontwerp zich voegt naar haar omgeving. Vandaar de gekozen vorm en het gebruik van natuurlijke materialen. Het gebouw is full-electric en heeft een groen dak met zonnepanelen.

TimberHouse Buiksloterham In opdracht van Timber & Co is in 2022 het project Timberhouse opgeleverd. Het project is ontstaan uit een samenwerking tussen Van Amerongen RO en Finch Buildings. Het gebouw bestaat uit 22 appartementen met een commerciële plint. Het gebouw is 7 bouwlagen hoog en bestaat uit prefab modules gemaakt van massief hout (CLT). Kom het eens bekijken aan de Distelweg 231-275 in de Buiksloterham in Amsterdam Noord. In het project is ruim 666 m3 hout toegepast. Dit zorgt voor een lage CO2- footprint. Lees hier het interview in Houtblad over TimberHouse

Ontwerp KCAP

2Amsterdam. Voor Provast en CRI Commerz Real verricht Van Amerongen RO het projectmanagement en directievoering voor het project 2Amsterdam (voormalige Akzo en Stibbe toren). Dit project behelst de herontwikkeling van een hotel met 328 kamers, een kantoor van 23.000 m2 en een 3-laags parkeergarage. Het complex is in 2021 opgeleverd en in gebruik genomen.

Glazen Huis Plein ‘40-‘45 Plein ‘40-‘45 in het stadsdeel Amsterdam Nieuw-West heeft er in 2021 een Glazen Huis bij gekregen. In opdracht van Gemeente Amsterdam heeft Van Amerongen Ruimtelijke Ontwikkeling dit project gerealiseerd. De wens van de gemeente is meer in contact te komen met buurtbewoners en daaruit ontstond het idee van de een tijdelijke buurtstudio. Dit idee past in de stedelijke vernieuwing van plein ’40-’45 en Geuzenveld Slotermeer. Het is een plek voor co-creatie, participatie en innovatie van de buurt. In het Glazen Huis worden workshops georganiseerd, werken projectmedewerkers en kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten voor een kop koffie of thee. Ook kun je er terecht voor meer informatie over de stedelijke vernieuwingsplannen van plein ’40-’45. Kijk hier voor de laatste activiteiten in het Glazen Huis en Plein ’40-’45, of als je er zelf iets wilt organiseren.

Impressie van het nieuwe onderkomen van Hotel Buiten. Ontwerp BFAS.

Hotel Buiten. In opdracht van Stichting Hotel Buiten heeft Van Amerongen RO de nieuwbouw ontwikkeld van een tijdelijk horecapaviljoen aan de Sloterplas. Een gebouw dat past bij het stoere en groene karakter van deze bijzondere plek. Het gebouw is eenvoudig opgezet vanwege het tijdelijke karakter (10 jaar). Samenwerking met buurtbewoners en hergebruik van materialen zijn belangrijke uitgangspunten geweest voor de bouw, uitgevoerd door Vrijplaats X. De puien en deuren komen uit het, inmiddels gesloopte, kantoorgebouw De Frankemaheerd. Meerpalen, die dienst doen als funderingsbalken, zijn afkomstig van het Westerdok. Verder is gewerkt met oude zeecontainers en is gebouwd op de fundering van het voormalige pierenbadje van het Sloterparkbad. Gekapte bomen uit het Sloterpark zijn verwerkt in het dakterras. Hiernaast vind je een mooie timelapse van “the making of Hotel Buiten”. Hotel Buiten is 8 oktober 2017 geopend. Voor meer info check www.hotelbuiten.nl.

Inspiratie begint op de locatie. De eerste ideeën krijgen vorm en de marktbehoefte wordt in beeld gebracht. Dit vertaalt zich in een concept. Een concept dat steeds verder wordt aangescherpt en op verschillende onderdelen op haalbaarheid wordt getoetst. Zoals de marktbehoefte, financiën, ruimtelijke inpassing en uiteraard ook op het planologisch en sociaal- maatschappelijk vlak. Van Amerongen RO stuurt actief op het beheersen van de risico’s. De betrokkenheid van een bevlogen projectteam, de gebruikers en de omgeving vormen de basis voor een geslaagd project. Belangrijke aspecten bij stedelijke ontwikkeling:

 • Bezonning en schaduwwerking (o.a. door aanwezige bebouwing)
 • Functiemenging
 • Oog voor ecologische en sociale duurzaamheid
 • Invulling van de begane grond
 • Creëren van zichtbaarheid en routing
 • Parkeren van fietsen en/of auto’s
 • Tijdige afstemming met nutsbedrijven

Appartementencomplex “De Fred” te Amsterdam. Ontwikkelaar Provast

Landgoed Parc Glorieux te Vught. Ontwikkelaar Synchroon

Nadat de eerste plannen op papier zijn uitgewerkt en er een akkoord is, wordt het traject richting realisatie opgestart. Op dat moment ligt er een uitvoerbaar plan op tafel, dat is afgestemd met gemeente, gebruikers, omwonenden, financiers en uitvoerende partijen. De benodigde vergunningaanvragen, contractvorming en de besteksfase worden zorgvuldig doorlopen onder regie van Van Amerongen RO. Gedurende de bouw kan Van Amerongen RO het projectmanagement en/of de directievoering verzorgen. Ervaring met de volgende gerealiseerde projecten:

 • Tijdelijke buurtkamer Herman Hellingplantsoen Amsterdam
 • TimberHouse te Amsterdam (Timber&Co)
 • Kaap West te Amsterdam (Van Amerongen RO)
 • Glazen Huis te Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
 • 2Amsterdam te Amsterdam (Provast & Commerz Real)
 • De Fred te Amsterdam (Provast)
 • Hotel Buiten te Amsterdam (Stichting Hotel Buiten)
 • Parc Glorieux te Vught (Synchroon)
 • Villapark de Groote Wielen te Rosmalen (Synchroon)

Op zoek naar een gedreven projectontwikkelaar?